nfc marketing, nfc technology

Τι είναι το NFC marketing και γιατί το χρειάζεται άμεσα η επιχείρηση σου

Ό,τι νεότερο και πιο πρωτοποριακό στο χώρο του marketing ακούει στο όνομα NFC marketing. Kινέζικα; Όχι καθόλου! Την τεχνολογία ΝFC την ξέρετε καλά και την χρησιμοποιείτε έστω και αν δεν ξέρετε ότι λέγετε έτσι. Την χρησιμοποιείτε κάθε φορά που πληρώνετε με την κάρτα σας ή κάθε φορά που σκανάρετε με το κινητό σας ένα QR code.

Δεν είναι όμως απλά μια τεχνολογία. Το ΝFC marketing είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία και στήνει πολύ γερές βάσεις στην ψηφιακή εποχή που ζούμε.

Μάθετε πώς να το χρησιμοποιείτε καθώς η εξελιξη του είναι ραγδαία και θα είστε ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Τι είναι η τεχνολογία NFC (Near Field Communication);

Το NFC σημαίνει “επικοινωνία κοντινού πεδίου”. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει σε δύο συσκευές ή σε μια συσκευή και ένα φυσικό αντικείμενο να επικοινωνούν χωρίς να χρειάζεται να ρυθμίσετε προηγούμενη σύνδεση(π.χ να ανοίξετε το bluetooth). Αυτές οι συσκευές μπορεί να είναι smartphone, tablet, PC, έξυπνες αφίσες, έξυπνες πινακίδες κ.α.

Η επικοινωνία πραγματοποιείται μέσω ενός μαγνητικού πεδίου που δημιουργείται που δημιουργείται μεταξύ ενός τσιπ και μιας συσκευής ή συσκευών με NFC δυνατότητα. Η τεχνολογία NFC επιτρέπει την απρόσκοπτη ανταλλαγή πληροφοριών με συνδεσιμότητα σε κοντινή απόσταση.

Η τεχνολογία NFC βρίσκεται στον τομέα των πληρωμών εδώ και αρκετά χρόνια. Πλέον όμως επιχειρηματίες και marketers έχουν προχωρήσει επίπεδο. Πήραν την τεχνολογία αυτή και την εξέλιξαν στο ΝFC marketing για την παροχή εμπλουτισμένης και πιο διαδραστικής εμπειρίας πελατών.

Τι είναι το NFC Marketing;

Το μάρκετινγκ NFC είναι ένα κανάλι μάρκετινγκ που χρησιμοποιεί την NFC τεχνολογία. Όπως είπαμε η τεχνολογία NFC σχεδιάστηκε για να συνδέει εξ αποστάσεως δύο ή περισσότερες συσκευές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση προκειμένου να μεταδίδουν οποιουδήποτε είδους πληροφορίες μεταξύ τους. Το NFC marketing είναι ένας από τους πιο απρόσκοπτους τρόπους ανταλλαγής πληροφοριών, επειδή σε αντίθεση με το WiFi δεν απαιτεί από τον καταναλωτή να συνδέσει ο ίδιος το smartphone στην πηγή.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους και να δημιουργηθούν διάφορες καμπάνιες.

Επίσης ,όταν αλλάζει μια καμπάνια ή κάποια από τις πληροφορίες, οι αλλαγές που απαιτούνται γίνονται ηλεκτρονικά π.χ. στην σελίδα προορισμού οπότε γλιτώνετε κόπο, χρόνο και χρήμα!

Ας δούμε με ένα απλό παράδειγμα τι είναι η τεχνολογία NFC, πώς λειτουργεί και πώς μπορείτε να την αξιοποιήσετε:

1. Ενσωματώνετε το υλικό NFC

Το υλικό NFC είναι διαθέσιμο σε πολλές μορφές. Ας πάρουμε για παράδειγμα ετικέτες NFC και αυτοκόλλητα. Αυτά τα αυτοκόλλητα NFC μπορούν να κολληθούν σε αφίσες, ετικέτες, βιτρίνες καταστημάτων και εισιτήρια. Ένα εντυπωσιακό γραφικό, πολλές φορές συνοδευόμενο από μια έξυπνη λεζάντα, ενθαρρύνει τους καταναλωτές να περάσουν τη κινητή τους συσκευή από επάνω ώστε να δουν την κωδικοποιημένη πληροφορία.

 nfc marketing, nfc technology

2. Δημιουργείτε σελίδα προορισμού.

Όταν ο χρήστης περάσει το κινητό του από το αυτοκόλλητο ή την ετικέτα NFC θα πρέπει να κατευθυνθεί σε μια σελίδα προορισμού ώστε εμφανιστούν στην οθόνη του οι πληροφορίες.

Αυτή η σελίδα προορισμού δημιουργείται γρήγορα και εύκολα στο site σας. Θα μπορούσατε επίσης να δημιουργήσετε φόρμες επικοινωνίας ή συνοπτικές πληροφορίες και σε άλλες πλατφόρμες.

3. Παράδοση πληροφοριών με ένα πάτημα

Η καμπάνια ΝFC marketing είναι έτοιμη! Οι πληροφορίες εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού ή της έξυπνης συσκευής του χρήστη.

Το καλύτερο; Μπορείτε να δημιουργήσετε όσες καμπάνιες θέλετε, όπου θέλετε. Σε προϊόντα, σε αφίσες, στην βιτρίνα σας, στον κατάλογο των προϊόντων σας.

Ιδέες για NFC marketing

NFC marketing για την αύξηση της επισκεψιμότητας:

1. Μετατρέψτε οποιαδήποτε διαφήμιση σε διαδραστική εμπειρία

Χρησιμοποιήστε το NFC σε κοντινές στο κατάστημα σας πινακίδες, banner λεωφορείων και μετρό ώστε όσοι τις βλέπουν να βουτήξουν βαθύτερα στη διαφήμιση σας. Δώστε τους μια wow εμπειρία! Επιτρέψτε στους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες προϊόντων, βίντεο, να βρίσκουν καταστήματα σε κοντινή απόσταση, να πλοηγούνται στην τοποθεσία της επιχείρησης και να συνδέονται στα social media σας με ένα μόνο πάτημα.

2. Αλλάξτε τις παραδοσιακές επαγγελματικές σας κάρτες με NFC business cards

business cards nfc, επαγγελματικές κάρτες nfc, nfc business cards, ηλεκτρονικές κάρτες, επαγγελματικές κάρτες

Mπορεί να έχετε εκτυπώσει τη διεύθυνση του website σας πάνω στην επαγγελματική σας κάρτα, πόσοι όμως την πληκτρολογούν για να μπουν; Επίσης, πόσοι καταχωρούν το τηλέφωνο σας από την κάρτα σας στις επαφές του τηλεφώνου τους; Μάλλον κανείς! Πλέον με την τεχνολογία NFC γίνεται κατευθείαν η εμφάνιση του site σας ή καταχώρηση του τηλεφώνου σας.

Αναλυτικά όλα τα πλεονεκτήματα και τη λειτουργία των καρτών NFC τα έχουμε γράψει και εδώ:

Επαγγελματικές κάρτες NFC: Τι είναι και γιατί τις χρειάζεται η επιχείρηση σου

Τεχνολογία NFC για την ενίσχυση της δέσμευσης:

1. Συνδέστε τους πελάτες σε ένα πρόγραμμα αφοσίωσης πελατών

Αξιοποιήστε το NFC για να εγγράψετε πελάτες σε πρόγραμμα αφοσίωσης. Μπορείτε να τους πιστώνετε πόντους, να κερδίζουν κουπόνια ή εκπτώσεις από την ένταξη τους στο πρόγραμμα.

Για παράδειγμα, έστω ότι έχετε καφετέρια και θέλετε να δώσετε στους πελάτες σας μια προσφορά: Για κάθε 6 καφέδες που παίρνουν ο ένας κερασμένος. Μπορείτε να τους δώσετε χάρτινες καρτούλες όπου θα βάζετε σφραγιδάκι κάθε φορά που θα παίρνουν έναν καφέ μέχρι να συμπληρώσουν 6 σφραγίδες. Ή μπορείτε να κάνετε κάτι εντυπωσιακό: Να βάλετε μια NFC συσκευή όπου ο πελάτης περνώντας το κινητό του από πάνω θα καταχωρείται αυτόματα ο καφές σε μια εφαρμογή του καταστήματος σας. Πρωτοποριακό;

2. Οι πελάτες βλέπουν άμεσα κριτικές και αξιολογήσεις του προϊόντος/υπηρεσίας σας

Μια από τις σημαντικότερες διαφορές στις ηλεκτρονικές και τις φυσικές αγορές είναι η πρόσβαση σε κριτικές και αξιολογήσεις. Επιτρέψτε στους καταναλωτές να διαβάζουν κριτικές προϊόντων ή των υπηρεσιών σας με ένα μόνο πάτημα.

Έχουμε πει πολλές φορές πώς μια αυθόρμητη, κριτική από κάποιον είναι το πιο δυνατό εργαλείο πώλησης. Γι΄αυτό και θα πρέπει να εμφανίζεται μπροστά στον εν δυνάμει πελάτη.

Αυτό όχι μόνο βελτιώνει την εμπειρία αγορών, αλλά μπορεί επίσης να λάβετε και επιπλέον θετικές κριτικές για το προϊόν σας.

3. Ο πελάτης μπορεί να δει άμεσα τις πληροφορίες για ένα προϊόν

Μια από τις πιο προφανείς αλλά και καλύτερες περιπτώσεις χρήσης του NFC είναι το tap-to-learn. Θα μπορούσατε να δώσετε πρόσβαση στα συστατικά ενός πιάτου, εκπαιδευτικά βίντεο, κάρτες εγγύησης, περιγραφή προϊόντος και η λίστα είναι ατελείωτη.

4. Σχεδιάστε έξυπνες αίθουσες δοκιμών

Επιτρέψτε στους αγοραστές να αλληλεπιδράσουν με τα αυτοκόλλητα ή τις ετικέτες των αντικειμένων που ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν. Εδώ χρειάζεται ίσως λίγη περισσότερη οργάνωση αλλά είναι όλα σε ένα μέρος. Για να βελτιώσετε την εμπειρία, μπορείτε επίσης να επιτρέψετε στους αγοραστές να πατήσουν και να ζητήσουν διαφορετικό χρώμα και μέγεθος.

5. Έξυπνα μουσειακά εκθέματα

Το NFC marketing έχει εφαρμογή ακόμα και εδώ.Τα στατικά εκθέματα ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον η μουσειακή εμπειρία έχει αναβαθμιστεί σε άλλο επίπεδο. Οι λάτρεις των μουσείων είναι πρόθυμοι να μάθουν για την ιστορία πίσω από αυτά τα αντικείμενα. Επιτρέψτε τους να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες όπως η ημερομηνία, ο καλλιτέχνης πίσω από το κομμάτι, η ιστορία, μια ηχογράφηση και άλλα.

 nfc marketing, nfc technology

6. Πληρωμές NFC

Η τεχνολογία NFC είναι γνωστή για τις πληρωμές εδώ και πολύ καιρό. Το NFC χρησιμοποιεί υπηρεσίες όπως το Apple Wallet και το Google Wallet.

ΜΠορείτε όμως να το πάτε και παρακάτω. Εφόσον οι ετικέτες NFC μπορούν να ενσωματωθούν σε οποιοδήποτε φυσικό προϊόν, κάθε προϊόν μπορεί να γίνει δικό του αυτελές τερματικό πληρωμής.

Η δυνατότητα των προϊόντων να πουλήσουν τον εαυτό τους γρήγορα και άμεσα ενισχύει την εμπειρία αγορών και εξαλείφει την ανάγκη να στέκεται ο πελάτης στις ουρές του ταμείου. Το NFC δημιουργεί ένα κλειδί συναλλαγής μίας χρήσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά. Αυτό κάνει τη συναλλαγή ασφαλή και γρήγορη

Διαβάστε επίσης: Ικανοποίηση πελατών: Το Α και το Ω για τις μικρές επιχειρήσεις

Πού μπορώ να χρησιμοποιήσω ετικέτες NFC για μάρκετινγκ;

Οι δυνατότητες τοποθέτησης ετικετών NFC είναι πολλές. Ωστόσο, επιλέξαμε τις πιο δημοφιλείς για να σας βοηθήσουμε και να σας εμπνεύσουμε να ξεκινήσετε τις καμπάνιες μάρκετινγκ NFC.

  • Βιτρίνες καταστημάτων
  • Οχήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Διαφημιστικές πινακίδες
  • Επαγγελματικές κάρτες και μπροσούρες
  • Ετικέτες προϊόντων και αυτοκόλλητα
  • Στις συσκευασίες των προϊόντων
  • Αφίσες
  • Πάνω σε τραπέζια ή στον κατάλογο αν έχετε επιχείρηση εστίασης
  • Εισιτήρια σε εκδηλώσεις

Το ΝFC marketing παρέχει πλούσια αναλυτικά στοιχεία

Πού αγοράστηκε το προϊόν και πού χρησιμοποιείται; Πόσες φορές μπήκε ο πελάτης στην καμπάνια NFC; Το προϊόν δόθηκε στους φίλους και την οικογένειά του; Χρησιμοποίησε κάποιος από αυτούς την ψηφιακή εμπειρία; Η αφοσίωση οδήγησε σε μια μετατροπή, αύξηση πωλήσεων ή διασταυρούμενη πώληση;

Τα δεδομένα μπορούν να συλλεχθούν και να αναλυθούν ώστε να ελεγχθούν οι αλληλεπιδράσεις των καταναλωτών με το προϊόν. Μπορεί να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα των μηνυμάτων και της καμπάνιας και να γίνουν προσαρμογές σε πραγματικό χρόνο. Άλλωστε είπαμε πώς οι αλλαγές μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά.

Αυτό που προκύπτει είναι η καλύτερη κατανόηση των χαρακτηριστικών των πελατών και του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούν ένα προϊόν και την ΝFC εμπειρία.

Στη συνέχεια, τα δεδομένα αλληλεπίδρασης NFC μπορούν να ενσωματωθούν σε πλατφόρμες όπως η Adobe Analytics Cloud χρησιμοποιώντας μοναδικά τμήματα κοινού και χαρακτηριστικά για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων καμπανιών μάρκετινγκ που βασίζονται στα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί.

Συμπέρασμα…

Η τεχνολογία επικοινωνίας κοντινού πεδίου (NFC) φέρνει αξιόπιστη ευφυΐα στις καθημερινές συναλλαγές. Αυξάνει την αξιοπιστία και δείχνει την αυθεντία των επιχειρήσεων. Επιτρέπει στους επαγγελματίες του μάρκετινγκ να ανοίξουν ένα άμεσο κανάλι για την παροχή δυναμικών εμπειριών σε πελάτες.

Ανεβάζει την εμπειρία πελατών σε πραγματικά άλλο και πολύ ανώτερο επίπεδο. Με την πάροδο του χρόνου το ΝFC marketing ανακαλύπτει όλο και περισσότερα πεδία εφαρμογής και αναπτύσσει περισσότερες ιδέες και λύσεις.

Είναι πλήγμα για την επιχείρηση σας να μην αξιοποιήσετε το NFC marketing. Αν θεωρείτε ότι είναι χαώδες ξεκινήστε με κάτι απλό αλλά πολύ ουσιώδες όπως μια i-card και σταδιακά μάθετε την τεχνολογία και εφαρμόστε την και σε άλλους τομείς.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Κατέχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να σας βοηθήσουμε να χρησιμοποιήσετε το ΝFC marketing όπως και να οργανώσουμε τη γενικότερη στρατηγική μάρκετινγκ της επιχείρησης σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Διαβάστε επίσης:

18 έξυπνοι τρόποι για την online προώθηση της επιχείρησης σας

Ο απόλυτος οδηγός social media για μικρές επιχειρήσεις

Ακολουθήστε μας σε Facebook και Instagram για να μαθαίνετε τα πάντα γύρω από το οn-line marketing

Facebook
Twitter
LinkedIn